Századok sisakjai
vasarok2018eng-1000px
Kezelési útmutató

Az általam készített vértek alapanyaga 1, 1.5 és 2 mm anyagvastagságú hidegen hengerelt finomlemez. Mivel ezek nem rozsdamentesek, napi szintű használatuk esetén (kiállítási tárgy, haditorna felszerelés, lakás- vagy üzlet dekoráció) fokozottan ügyelni kell a felület karbantartására, hogy megőrizzük a annak tisztaságát és elkerüljük a rozsdásodást. Azok, akik már foglalkoztak vértekkel vagy fegyverekkel, nem valószínű, hogy újdonság lesz az alábbi útmutató, azok számára azonban akik még nem kerültek hasonló helyzetbe, szolgálni fog néhány hasznos tanáccsal.

A fémtárgyak tárolását, kiállítását célszerű minél szárazabb és minél kevesebb páratartalommal rendelkető helyen megoldani, mert még gyakori karbantartás mellett is megjelenhet rajtuk a rozsda.

A karbantartás gyakorisága

Pára mentes környezetben, kiállítási tárgyaknál, lakás- vagy üzlet dekorációként, érintés mentes környezetben havonta egyszer, vagy szükség szerint, amikor a fémfelületen már nem érzékelhető az olajréteg (ezt a vizsgálatot mindenképpen cérnakesztyűben, vagy egy tiszta rongyot az ujjunk köré tekerve érdemes elvégezni, hogy feleslegesen ne fogdossuk össze a felületet).

Amennyiben a tárgyak a látogatók rendelkezésére állnak és megérinthetik azokat, úgy minden nap legalább egyszer szükséges alaposan lekezelni, hogy megőrizzük rozsdátlan állapotukat.

Haditorna felszerelésként használt tárgyak esetén a karbantartás használatbavétel előtt és után célszerű de legalább használat után egyszer érdemes.

A karbantartást célszerű cérnakesztyűben, vékony bőrkesztyűben vagy munkavédelmi kesztyűben végezni, így a kezünkről a nedvesség (izzadság) nem kerül rá a felületre, illetve a kezünk se lesz piszkos.

A karbantartáshoz a következő anyagokat ajánlom:

Megnevezés Beszerezhető pl.
WD40 spray barkácsbolt, benzinkút
fehér vazelin gyógyszertár
fegyverolaj vadászbolt, fegyverszaküzlet
műszerolaj háztartási üzlet, varrógép szaküzlet
szilikon olaj autósbolt, benzinkút

Használható továbbá bármely anyag, amely használati útmutatója szerint alkalmas fémfelületek ápolására és karbantartására.

A WD40, müszerolaj és egyéb sprayk hátránya hogy az esővíz, vagy a rendszeres tapintás könnyen lemossa, letörli a felületről. A szilikon spray és a vazelin sokkal tartósabb.

A karbantartás menete 

  1. Spray használata esetén olvassuk el figyelmesen a flakonon szereplő használati útmutatót. Az abban megadott távolságról permetezzük a célfelületre a védőolajat, majd egy száraz tiszta ronggyal egyenletesen oszlassuk szét a felületen. A már lekezelt felületet szintén nem érdemes csupasz kézzel összefogdosni, vagy közvetlen nedvességnek kitenni, mert értelmetlenné válik addigi fáradozásunk.
  2. Vazelines kezelés esetén csak annyi változik, hogy nem sprayből permetezed a védőanyagot a felületre hanem a kenőcs tégelyéből kell ronggyal a felületre kenni.

Mi a teendő a már berozsdásodott felülettel?

A kisebb rozsdafoltok finom drótkefével vagy finom csiszolóvászonnal könnyedén eltávolíthatóak, a nagyobb rozsdás felületek viszont jóval küzdelmesebb munka árán tüntethetőek csak el. Amennyiben nem rendelkezel az ehhez szükséges szakértelemmel, akkor fordulj hozzám bizalommal, és én újjá varázsolom még a legelhanyagoltabb páncélt is.

 
Szálfegyver nyél külön is kapható
Rent an armour