Századok sisakjai
vasarok2018eng-1000px
Szakmai önéletrajz

CSALÁD

A Bánsághi család immáron három generációra visszamenően örökíti át a festést, a vizuális technikák iránti szeretetet, hiszen dédnagyapámtól kezdve édesapámig mindannyian festőművészek voltak. Ezért is döntött - tanári diplomával is rendelkező - édesapám amellett, hogy én magántanulóként végezzem el az általános iskola felsőbb osztályait. A családi műteremben eltöltött 4 év lehetőséget teremtett az alkalmazott művészeti technikákban való elmélyedésre.

HAGYOMÁNYŐRZÉS

1994 és 97 között a Károli Gáspár Református Egyetemen tartott történelmi szablyavívás oktatás keretein belül kerültem először kapcsolatba a hagyományőrzéssel. Az egyetem középkoros régésze, Hidán Csaba volt az, aki felkeltette az érdeklődésemet és a kutatás iránti vágyamat a történelmi páncélzat és fegyverzet iránt.

Akkor vett nagyobb lendületet a páncélok iránti elkötelezettségem, amikor 1997-ben csatlakoztam a Corona Hungarica Történelmi Hagyományőrző Alapítványhoz, és a felszereléseim fejlesztése közben szembesültem a színvonalas magyar készítők hiányával.

2003-ban megalapítottuk a Mathias Rex, Mátyás Király Történelmi Hagyományőrző Egyesületet akkori kedvesemmel, Vályi-Nagy Enikő varrőnővel. A valódi történelmi hangulat motivált bennünket. Ennek érdekében elég rövid idő leforgása alatt mi ketten készítettük el az egyesület tagjainak szinte összes felszerelését. Ez az erő a mai napig nagy hatással van az Egyesület életére, hiszen az Egerben megrendezésre kerülő 2009-es és a 2010-es Civil Csillagok szakmai minősítő rendezvényen arany helyezést értünk el, melyhez nagyban hozzájárult az általunk készített ruhák és páncélzatok nyújtotta látvány, a történészekből álló zsűri visszajelzései alapján.

2004-ben munkámban nagy segítségemre volt az a látásmód, amelyet a középkori kardvívás tudásom elmélyítése adott. Tanulmányoztam: Fiore Dei Liberi - Flos Duellatorum, Filippo Vadi - De Arte Gladiatoia Dimicandi, valamint Hans Talhoffer, Sigmund Ringek és Paulus Kal mesterek által hátrahagyott kódexek beszerezhető másolatait. A mai napig rendszeresen járok továbbképzésekre és engem is több hazai hagyományőrző hívott meg oktatni (pl. Kard Rendje, Fekete Hollók Rendje, III. Béla Lovagrend, Főnix Lovagrend)

Az Egyesület kiterjedt kapcsolatrendszerének hála alkalmam nyílt jó pár külföldi rendezvényen is részt venni (Olaszország, Franciaország, Németország, Ukrajna, Svájc, Horvátország). Ezek az alkalmak szintén sokat számítottak a magamtól elvárt magas minőség meghatározásakor.

PÁNCÉLVERŐ MŰHELY

2002-2003-ban Édesapám pincéjében állítottam fel először a műhelyemet. Ekkor még nem álltak rendelkezésemre megfelelő eszközök, és a fém megmunkálásában való járatlanságom is komoly akadályokat gördítettek elém. Munkámat segítendő ekkor kezdtem el beszerezni páncél- és vívás történeti könyveket, melyek ma már egy komolyabb gyűjtemény részét képezik

2003-2004-ben az Egyesület megalakulásával egy időben már a Hajnóczy utcában rendeztem be a műhelyemet.

2004-től az egykori Csepel Művek területén, az Intertechnika Kft. telephelyén kaptam lehetőséget egy komolyabb műhely kialakításához, és azóta is ott dolgozom. A Kft. munkatársainak szakmai segítségnyújtása ugrásszerű fejlődést eredményezett az általam készített páncélok minőségében.

2006-ban Berbekutcz Viktor fegyverkovács — látván a munkáimat — meghívott saját műhelyébe, hogy elsajátítsam az általa használt technikákat és segítségére legyek egy olyan időszakban, amikor nem volt megfelelő embere a páncélok készítésére. Jó munkakapcsolatunk azóta is megmaradt.

Az elmúlt 10 évben már magam sem tudom, hogy hány vértet készítettem. A nagyságrendet talán az mutatja a legjobban, hogy a legtöbb hazai hagyományőrző rendezvényen az általam készített vértekkel találom magam szembe és tulajdonosaik mosolyogva köszöntenek.

Elégedett megrendelőimnek köszönhetően egyedülálló szakmai tapasztalatokra és gépparkra sikerült szert tennem, s tudomásom szerint ma Magyarországon én vagyok az egyetlen hivatásos páncélkészítő iparművész.

Tudásomat egyaránt elismeri ma már a múzeológus szakma és a külföld is, hiszen egy ideje már rendszeresen kapok megrendeléseket múzeumoktól is. Munkáim híre Európa szerte terjed, rendszeres megrendelőim között tudhatok számos olasz, német és francia hagyományőrző csapatot is.

 
Szálfegyver nyél külön is kapható
Rent an armour