Századok sisakjai
vasarok2018eng-1000px
Múzeumpedagógia
Csináld utána!

Minden hagyományőrző felszerelés leghitelesebb darabjai a lelet alapján készült tárgyak. Én nagyon fontosnak tartom, hogy a lehető legtöbb tárgyat hiteles források alapján készítsem el. Ha nincs eredeti tárgy, akkor az ábrázolások is segíthetnek, bár ember legyen a talpán, aki egy kis középkori miniatúrából jó és használható replikát akar csinálni.

Persze ha meg is van az eredeti darab, akkor jön még csak a neheze. Újra kell alkotni azt a sokszáz éves mesterművet, amit hajdanán valaki olyan csinált akinek talán 20-30 évvel több tapasztalata volt, mint nekem. Mint minden másban, a műtárgy replikákban is a tökéletességre törekszem. Itt megnézhetitek, hogyan másoltam le az eredeti darabokat:

Huszársisak (XVI. század vége)

Huszar_sisak_rgi_s_j

Read more...
 
Bánsághi fegyverek a Hadtörténetiben is

A Bánsághi páncél termékei folytatják az ifjú szívek és a múzeumok meghódítását. Nagy örömünkre, ezúttal egy XV. századi magyar egykezes kard és egy XVI. századi huszárszablya másolatával gazdagíthattuk a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, múzeum pedagógiapalettáját.

A fegyverek természetesen nem csak a múzeum számára elérhetők. A szablya FK13-as, a kard FK12-es cikkszámmal rendelhető az oldalon.


huszar_2

A jellegzetes kora-újkori magyar szablya markolat

Read more...
 
Intercisa Múzeum, Dunaújváros:

A Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága által benyújtott „Új foglalkoztató terek kialakítása a dunaújvárosi Intercisa Múzeumban” címet viselő pályázata által vált lehetővé, hogy a múzeumba látogató gyerekek a saját kezükbe véve tapasztalhassák meg a római légió katonái által egykor használt felszerelések súlyát.

int_1
Egy "világhíres" sisak a kiállításból


Read more...
 
Nemzeti Múzeum

HOZZÁNYÚLNI SZABAD!

Sokszor a gyerekek kezében a legnagyobb élmény látni Máté munkáit. Az oldalon már korábban bemutattuk, hogy készült a Nemzeti Múzeumnak a huszársisak. A törökkori huszárfegyvereink egyik részét a Nemzeti Múzeum múzeum pedagógusai használják, és az eredményre, a vidám gyerekmosolyokra mindig lehet számítani. A képek magukért beszélnek.

bansaghipancel_a_nemzeti_muzeumban2
Dávid, az ifjú huszár

Read more...
 
Szálfegyver nyél külön is kapható
Rent an armour